diumenge, 5 de maig del 2024

Música i toponímia (II): els Cinc Ponts

Mesos enrere publicàvem el primer d’una sèrie d'apunts que dedicarem a obres artístiques inspirades en indrets singulars de Vilafranca. En aquella ocasió va ser la cançó “La font de la Mandra, de Pep Picas; i avui, la sardana que porta per nom Els Cinc Ponts. Aquesta sardana es va estrenar durant la inauguració d’una benzinera a la carretera de Barcelona, a tocar dels Cinc Ponts, i que encara està en funcionament. Va ser una iniciativa de José Ruiz Moreno, Delfín López Ballester i Josep Senabra Mestres (Panadés 12/06/1965), sota l'empresa Carssa, SA. 

A l’apunt que vam dedicar a aquests ponts tan característics i a la partida que els envolta ja ressenyàvem aquest fet. Dèiem que la sardana era obra de Jaume Ventura Tort, un compositor que va deixar més de 150 sardanes escrites. Gràcies a l’entitat Músics per la cobla, que té la finalitat de preservar el repertori de música per a cobla, hem aconseguit trobar les particel·les originals, manuscrites, i així poder saber com sona. No tenim constància que s’hagi editat mai ni que se n’hagi fet cap enregistrament.

Abans, però, observeu el contingut del pompós acte d’inauguració de la gasolinera en aquesta notícia del setmanari Panadés (5/06/1965). Com es pot llegir, l’autor va assistir a l’acte, en el qual la Cobla Principal Barcelonina va interpretar també altres sardanes del mateix autor, a més de la popular Bell Penedès, de Josep Saderra.

A la portada del plec de particel·les hi ha una dedicatòria de l’autor que fa així: Al bon amic Josep Sanabra, amb motiu de la inauguració de "Els Cinc Ponts", i perquè en aquesta nova empresa, tingui un èxit il·limitat, tal com li desitja de tot cor, l'autor d'aquesta sardana. Endavant, Pep! Senabra era un dels tres emprenedors que van aixecar la gasolinera. No sabem la relació entre ell i el músic, però és clar que hi havia un vincle.
Portada del plec de partcel·les
Particel·la del flabiol

 I per acabar, dues fotografies de la gasolinera:
Anunci de la gasolinera acabada d'inaugurar (Panadés 19/06/1965)

La gasolinera en l'actualitat

Les particel·les d'aquesta sardana estan a disposició de qualsevol músic a qui li pugui interessar..

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada