dilluns, 11 d’abril del 2016

Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapikimaungahoronukupokaiwhenuakitanatahu


No, no se m’han encallat els dits al teclat. El títol d’aquest apunt correspon a un topònim real, un turó de Nova Zelanda, en llengua maori, que apareix al Llibre Guinness dels Rècords com al nom de lloc més llarg del món. Té una llargada de 85 caràcters.*

Sempre m’he fixat en la llargada dels noms de carrers, potser per comprovar allò que, mig en broma mig seriosament, algú que treballava al servei de cartografia d’un ajuntament deia que per desgràcia seva sempre a un carrer curt li tocava un nom llarg.  I el maldecap era seu a l’hora de retolar-hi el nom. A Vilafranca, per exemple, sembla que aquest fet es confirma, més o menys.** Els noms de carrers més llargs corresponen a precisament a carrers curts: carrer de Santa Margarida i els Monjos (24 lletres) i carrer de Santa Joaquima de Vedruna (22). Encara hi ha el nom Antoni Massanell Esclassans, que té el rècord total (25), però és una plaça, un xic més àmplia que un carrer, tot i que no gaire. Els altres noms que van a continuació en llargària són els carrers d’Antonio Acedo de Sopetrán (22), Sant Raimon de Penyafort (21), Antic Camí de Sant Martí (20), Anna Maria de Saavedra (19), etc. I si tenim en compte una sola paraula, el premi al nom més llarg el comparteixen ex aequo el passatge dels Agermanaments i la placeta d’Arroyomolinos (13), tots dos indrets de dimensions ben reduïdes, seguits de la plaça de les Avantguardes (12) (tots començats per “A”!?).

I els més curts? El carrer més curt del nomenclàtor vilafranquí és un 2-lletres: el carrer del Vi, situat al polígon industrial Domenys II (una autèntica bicoca per escriure l’adreça!). De noms 3-lletres n’hi ha uns quants més: Cep, Cid, Gas, Mar, Oli i Sol. A la categoría de 4 lletres, la llista ja s’allarga considerablement: Alls, Baix, Blat, Bühl, Coll, Cera, etc.

Tanmateix, tenint en compte tots els noms de lloc del terme, no només els carrers, el nom que té l’honor de ser el més llarg de Vilafranca és un 29-lletres: camí de Sant Miquel d’Olèrdola a Sant Cugat. Lluny, això sí, del nom neozelandès que encapçala aquest apunt. Podeu veure més casos excepcionals en aquest vídeo. Imperdible!
 



*En parla la Viquipèdia i apareix al Google Maps.
**No tenim en compte noms de carrers pretèrits ni populars.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada