divendres, 23 de febrer del 2018

Commemorant Pompeu Fabra als carrers

Pompeu Fabra, 1933
Autor: Carles Varela i Burch
Enguany es commemora els 150 anys del naixement de Pompeu Fabra i els 100 anys de la publicació de la seva Gramàtica catalana. Fabra va néixer exactament el 21 de febrer de 1868 i se'l recorda com "el seny ordenador de la llengua", la persona que amb les seves tres obres cabdals (les Normes ortogràfiques, la Gramàtica catalana i el Diccionari general de la llengua catalana) va aconseguir normativitzar el català i fer-lo apte per tots els usos de la llengua.

Per la seva importància a la cultura catalana, la Generalitat de Catalunya ha impulsat l'Any Fabra, una iniciativa que aixoplugarà durant tot l'any un munt d'activitats destinades a difondre la seva figura i la seva obra.

Una d'aquestes activitats és el Mapa Fabra: es tracta de recollir en un mapa tots els llocs que porten el seu nom per visualitzar el reconeixement que té en el país. Aquests llocs poden ser carrers, places, etc., però també institucions com escoles, universitats, centres cívics... Pel que fa a la toponímia, Fabra és present com a mínim a 248 poblacions de Catalunya (en algunes, més de 13, el mestre té dedicada més d'una via), i és el tercer personatge més present als carrers de Catalunya (per darrere de Pau Casals i Jacint Verdaguer), i el número 26 absolut (dades del 2015). Aquest mapa és una obra col·laborativa, de manera que qualsevol persona pot completar-lo, emplenant un senzill formulari i adjuntant-hi una fotografia de la placa del carrer o plaça.

Als carrers de Vilafranca Fabra hi és absent, un oblit que tal vegada es podria solucionar aprofitant l'efemèride. De fet, és sorprenent que a tot l'Alt Penedès només hi hagi tres municipis (dels 27) que tinguin una via dedicada al mestre: Olesa de Bonesvalls, Sant Llorenç d'Hortons i Sant Sadurní d'Anoia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada