divendres, 11 de març del 2022

Curiositats de carrer (V): supervivents

Hem parlat moltes vegades de la fal·lera de traslladar al nomenclàtor de carrers municipal ideologia política i homenatges pòstums a persones, entitats o ideals. Ha estat habitual que aquests canvis siguin l'origen d'altres canvis posteriors, segons com bufava el vent al país i a l’ajuntament.

Hi ha una curta llista de noms de carrers, però, que tenen la sort, per la seva situació discreta (la majoria), d’haver sobreviscut segles sense que el seu nom hagi canviat. Són uns autèntics supervivents. 

Totes les dades les hem tret de l’insuperable llibre d’Antoni Massanell Petita història de les denominacions vials vilafranquines compreses dins els recinte que cloïa la muralla (Fundació Antoni i Vicenç Mestres Jané, 1985). Vegem-los:
  1. el carrer del Coll, esmentat per primera vegada el 1287
  2. el carrer d’en Graupera (1342)
  3. el carrer de la Fruita (1345)
  4. el carrer de la Cort (1379)
  5. el carrer de Puigmoltó (1394)
  6. plaça de l’Oli (1473)
  7. el carrer del Pou de la Pina (1531)
Alguns comentaris. En primer lloc, cal dir que alguns d’aquests carrers també tenen o han tingut noms populars, però mai han transcendit a l’oficialitat: carrer de les Banyes (Graupera) i carrer dels Llegums (Puigmoltó). En segon lloc, destaca d’aquesta llista que el carrer de la Cort, tan cèntric, no hagi canviat mai de nom, com sí que ho han fet tots els carrers del seu voltant. La plaça de l'Oli, també cèntrica, ha anat restringint-se a l'espai que ara ocupa. Finalment, fem esment que hi ha altres carrers que no han canviat mai de nom, fora del nucli històric però, per tant, amb una antiguitat màxima de 170 anys que contrasten clarament amb els que hem presentat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada