diumenge, 10 de març del 2024

Els carrers de Vilafranca i Catalunya: algunes dades curioses

Ja fa temps que la Generalitat posa a disposició de la ciutadania tot un conjunt de dades recopilades per l’administració, d’acord amb el principi de transparència i de transmissió de coneixement. Un bon paquet d’aquestes dades obertes són els noms de carrers de Catalunya. Gràcies a aquesta informació, podem observar algunes dades curioses sobre el nomenclàtor de carrers de Vilafranca amb relació a la resta de carrers de Catalunya.

Per exemple, una dada inicial i ben sorprenent. Quants carrers té Vilafranca? En té 371, menys que el Vendrell (que en té 849!), Vilanova i la Geltrú (729), Sitges (469) i Calafell (436), per fer esment només de localitats penedesenques.

Per altra banda, tothom sap que hi ha personatges de màxima popularitat en els noms de carrers. De més a menys freqüència, Pau Casals, Jacint Verdaguer, Pompeu Fabra, Joan Maragall, Lluís Companys, Antoni Gaudí, etc. No és tan habitual que personatges locals, de menys transcendència nacional, estiguin presents en carrers d’altres pobles, però n’hi ha. Per exemple, mossèn Coy a més de tenir un carrer dedicat a Vilafranca, també en té un a Sort, la població on va néixer el 1859. El marquès d’Alfarràs té carrers dedicats a Vilafranca i, és clar, a Alfarràs. La mare Ràfols també és al nomenclàtor de Sitges (perquè hi vivien els familiars més propers d’aquesta monja, propietaris de l’Hotel Sitges). Pau Milà i Fontanals també és a Vilafranca i a Begur. I encara, a Tàrrega existeix el carrer d’Amàlia Soler, tot i que en aquest cas es tracta d’una mestra que exercí en una escola pública de 1907 a 1916.

Una altra dada curiosa fa referència al nom Puerto Cabezas. Vilafranca té un carrer dedicat a aquesta localitat de Nicaragua atès que hi està agermanada des del 1990. Doncs resulta que a Ribes (Garraf) també hi ha el mateix carrer, i el motiu és que també hi està agermanada, tot i que des de tres anys abans que Vilafranca, el 1987.

Els hagiotopònims, els noms de sants aplicats a un lloc, tenen una enorme tradició al nostre país, tant per referir-se a noms de poblacions com a noms de carrers (d’aquests, a Catalunya n’hi ha 6.551). Tanmateix, a la vila hi ha un carrer amb nom de sant que no es repeteix enlloc més de Catalunya. Es tracta del carrer de Sant Jocund. Com se sap és compatró de la vila, al costat de sant Fèlix i sant Ramon de Penyafort. El 2022, a tot Catalunya hi havia menys de 4 persones que es diguessin Jocund, cosa que concorda amb la nul·la implantació del nom a una via de fora de Vilafranca.

Finalment, hi ha 37 carrers a Catalunya dedicats a Vila (exactament, 23 amb el nom Vilafranca i 14 amb la denominació completa, Vilafranca del Penedès), 8 més dels que dèiem a l’apunt publicat en aquest blog el novembre de 2015.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada