dimarts, 21 d’abril del 2020

El carrer del 14 d’abril i altres cronovies (i 2)

Parlàvem a l’apunt anterior del carrer del 14 d’Abril i d’altres cronovies vilafranquines antigues. Com ja vam veure a Vilafranca hi ha hagut 5 cronovies (vies urbanes amb una data com a nom). Actualment, n’hi ha 3, en tots els casos amb fort simbolisme polític. Vegem-les.

carrer del Dos de Maig. Carrer del barri del Centre batejat el 1893 en referència a la data del 2 de maig de 1808, en què es produeix a Madrid un aixecament popular contra les forces napoleòniques ocupants que desencadena la Guerra del Francès. El carrer es va obrir el 1883 i es va denominar amb el nom de carrer de "Miret". Popularment, s'ha anomenat (i encara s’anomena) carrer de "l'Electra", ja que del 1901 al 1930 hi hagué la seu de la companyia Electra Vilafranquesa, la segona companyia de subministrament elèctric de la vila.
Targeta comercial amb el nom oficial i el nom popular
plaça de l'Onze de Setembre. Parc situat al barri de l'Espirall, inaugurat el 1992. El nom fa referència a la data de la diada nacional de Catalunya. Aquest dia es commemora la caiguda de la ciutat de Barcelona el 1714 i que donava fi a la Guerra de Successió. Aquesta és la cronovia més habitual a Catalunya, segons es pot veure en aquest estudi de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (2015): aquest nom el porten 258 municipis de Catalunya i ocupa el lloc 27 absolut de la llista de noms de carrers.

parc de l’U d’Octubre. Parc recentment urbanitzat sobre la llosa de la via. Fa referència a la data en què es va fer el referèndum d'autodeterminació a Catalunya, salvatgement reprimit per la policia espanyola. (Enllaç a la notícia de l'anunci. Desconeixem si el bateig és oficial.)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada