La derivada toponímica del cas ens ha recordat noms de carrers vilafranquins que estan dedicats també a persones amb aquest esperit de lluita: pels drets dels treballadors (com Luis Mata, que té un passatge al seu nom, o Montserrat Junyent, a qui està dedicat l’auditori de l’Ateneu Municipal), per la dignificació dels barris (com Jaume Palau, que dona nom a una sala del local de veïns) o pel benestar de persones desafavorides (Assumpció Domènech, Enric Regull, etc.).
Però el perfil que més s’acosta (salvant les distàncies!) al de Manolo Vital deu ser el d’Antonio Acedo de Sopetrán: persones vingudes de la província de Cáceres, residents a barris perifèrics (Torre Baró i l’Espirall) i amb profunda voluntat per millorar-ne les condicions de vida.
El carrer d’Antonio Acedo de Sopetrán (Valdemorales, Cáceres 1926 - Vilafranca 1989) està situat al barri de l’Espirall. Travessa ben bé pel mig els blocs dels habitatges de protecció social que es van construir entre 1969 i 1974. Acedo, que l'any que ve celebraria el centenari del seu naixement, va ser sindicalista del sector de l’alimentació, cosa que li va portar algun disgust. També va ser un activista veïnal des dels anys seixanta i el primer president de l'Associació de Veïns de l'Espirall, fundada per ell mateix i altres veïns el 1974. El 21 de juliol de 1994, a l'inici de les festes del barri de l'Espirall, se li va fer un homenatge i, amb la presència de l’alcalde i familiars directes, es va fer l’acte de descobriment de la placa del carrer. (més informació: glossa de Jordi Cuyàs al web Comissió Memòria)
Acedo, al centre de la imatge i darrere el micro, en un acte sindical el 1976 (ACAP) |