Avui és 14 d’abril, una data que ha servit per denominar oficialment el carrer de Sant Pere entre el 6 de maig de 1931 i el 9 de febrer de 1939, en referència al dia que es proclamà la Segona República Espanyola. Segons l’acta del ple, va ser una petició de diversos veïns del carrer. Juntament amb l’acord d’un mes abans (en què es batejaven carrers amb els noms Fermín Galán, Francesc Macià, García Hernández i Pi i Margall), començava una tendència de redenominacions de molts carrers per donar entrada a conceptes i noms de persona afins al nou període polític que s’encetava, subratllada el 1936 i el 1939 (en el cas dels noms republicans, vegeu l’apunt «Noms vilafranquins i republicans» d’aquest bloc).
"Acció", 16/05/1931 |
Foto de la descoberta de la placa del carrer del 14 d'Abril. |
La cronovia que avui ens ocupa és un nom antic, i com aquest n’hi ha hagut 4 més, tots ells amb interessos polítics contraposats (dues de cada bàndol). Ens vam inventar un joc en un apunt del 2016 per endevinar-los, però els repassem tot seguit.
Carrer del Dinou de Juliol. Nom del carrer del Bisbe Estalella a partir d'un acord municipal del 1936. La Comissió Gestora del 9 de febrer de 1939 el va suprimir canviant-lo pel nom actual. La data fa referència a l'endemà del cop d'estat, que fracassa a Catalunya. També coincideix amb la mort del primer brigadista internacional, l'atleta austríac Mechter.
Carrer del Primer de Maig. Nom del carrer de Sant Jocund entre el 1936 i el 1939. Està dedicat a la Festa internacional del treball, que se celebra l'1 de maig, com a festa reivindicativa del moviment obrer mundial.
Carrer del 21 de Enero de 1939. Nom del carrer del Casal entre el 28 de desembre de 1939 (desplaçant el nom de «carrer del General Riego») i el 1977. La data correspon al dia de l'entrada a Vilafranca de les tropes franquistes (concretament, la V Divisió de Navarra, les Brigadas Navarras, a més del Cos d'Exèrcit Marroquí i les Fletxes Verdes). La data de l'entrada de les tropes a cada localitat va ser un dels motius més repetits per canviar noms de carrers a moltes poblacions catalanes. El nou ajuntament va declarar aquest dia "fiesta oficial local a perpetuidad" i era una de les festes no religioses més importants de l'any.
Carrer del 18 de Julio de 1936. Nom del carrer de Pines des del 1939, que substituïa el nom de "Jaume Ferrer Cabra". La data correspon al dia de la rebel·lió franquista i era una de les festes que es van instaurar, la festa del "Alzamiento Nacional". El 1977 es recupera el nom tradicional actual.
Al proper apunt parlarem de les cronovies que hi ha actualment a Vilafranca. Quantes diríeu que n’hi ha?
Placa del carrer de Pines, amb el nom "18 de Julio de 1936" tapat per una senyera. |
Placa que estava col·locada a la façana de la Casa de la Vila recordant del 18 de juliol |
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada